Ořechový řez
(Rozpis je na 24 kousků)
Potřebujeme: 
200g tuku na pečení
200g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
2 vejce
500g hladké mouky
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce jedlé sody
2 lžíce mléka
špetka soli
Na ořechovou směs potřebujeme:
300g vlašských ořechů
120g másla
80g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce tekutého medu
Na krém potřebujeme:
300ml mléka
1 a půl lžíce solamylu
200g másla
100g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Tuk utřete s oběma druhy cukru a vejci do pěny. Přidejte mouku, med, sodu promíchanou v mléce a sůl. Zpracujte těsto, které nechte asi 30 minut odležet v chladu.
2. Vychlazené těsto rozdělte na dva díly a každý rozválejte na plát. Plech vyložte pečícím papírem. Nejdříve upečte jeden díl těsta. Pečte při 180°C, asi 15 minut.
3. Vlašské ořechy, máslo všechen cukr i med dejte na pánev a osmahněte do zlatova. Ještě teplou ořechovou směsí potřete druhou placku těsta, kterou pak taky upečte a nechte vychladnout.
4. Z mléka mouky a solamylu uvařte kaši. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Máslo utřete s cukrem. Po částech zašlehejte kaši a ochuťte citronovou šťávou.
5. První placku potřete krémem, na ni položte placku s ořechy a nechte odležet, nejlépe do sruhého dne. Koláč je ze začátku tvrdší, ale odležením zvláční. Řezy zdobte podle chuti - třeba karamelovými ozdobami.
Doba přípravy: Asi 60 minut bez odležení.
1 kousek: přibližně 1 637kJ/390kcal
!!!!! MŇAM MŇAM MŇAM !!!!!